Koliko god volimo sunce, znamo i da njegovo zračenje može biti i opasno. Ultraljubičasto zračenje može trajno oštetiti naše oči. Ne samo da osjetljiva koža oko područja očiju može izgorjeti, UV zračenje također može uzrokovati kataraktu i oštećenje mrežnice (makularna degeneracija) u oku. Ljeti je obavezno nositi sunčane naočale. Kako možete prepoznati nudi li par sunčanih naočala dostatnu UV zaštitu?

Zaštita od blještanja ne odgovara UV zaštiti!

Rašireno je nerazumijevanje da tamnija leća automatski nudi veću zaštitu od UV zraka. Međutim, to nije točno, jer stupanj zatamnjenosti nekih sunčanih naočala u osnovi samo određuje zaštitu od svjetla. To je jednako važno jer uglavnom stavljamo samo sunčane naočale kako bismo bili manje zaslijepljeni sunčevom svjetlošću, ali to ne jamči da su oči adekvatno zaštićene od UV zraka.

U najgorem slučaju jako tamn par sunčanih naočala bez UV filtera može napraviti čak i više štete nego koristi. Tamne leće omogućuju prirodnu kontrakciju zjenica te one u slučaju da leće nemaju adekvatnu UV zaštitu samo još više izlažu oči prodiranju štetne svjetlosti.

Samo sunčane naočale sa CE oznakom nude odgovarajuću UV zaštitu.

Sunčane naočale sa CE oznakom u skladu su sa smjernicama i temeljnim sigurnosnim zahtjevima Europske unije. Oznaka CE obično se nalazi na unutarnjoj strani ruke i jamči da je značajan dio UV svjetlosti (UV zračenje do 380 nanometara) filtrirano. Rodenstock sunčane naočale i naočalne leće za sunce filtriraju cjelokupno UV zračenje do 400 nanometara, nudeći tako zapravo 100% UV zaštitu (ponekad se naziva i UV zaštitom 400).

UV zaštita je također osigurana i sa strane naočalnih leća.

Kako se UV zračenje uvelike širi, a odbija se i sa površina koje nas okružuju poput cesta, snijega i vode, dobar par sunčanih leća trebao bi također pružiti i bočnu zaštitu. Važno je uzeti u obzir veličinu leća i dizajn okvira.