Naočale za rad ili naočale za srednju udaljenost, naočale za blizinu – naočale za računalo. Takve naočale imaju puno različitih naziva i isto toliko različitih primjena.

Par naočalnih leća za rad na računalu može biti koristan ne samo u uredu ili za stolom, već i za druge aktivnosti koje zahtijevaju koncentrirano gledanje na kraćoj udaljenosti.

Udoban vid na poslu i u slobodno vrijeme.

Već od prvog klika mišem par naočalnih leća za rad naračunalu povećava osjećaj ugode bez naprezanja te podiže kvalitetu života na radu s računalom, jer se optimalno prilagođavaju udaljenosti očiju od tipkovnice i monitora. One jamče da korisnik ima oštar vid i omogućuje mu previlan ergonomski položaj sjedenja. Stephan Degle, profesor za optometriju i naočalnu optiku, objašnjava zašto su te leće toliko važne u našem digitaliziranom svijetu:

“Gotovo 50% svih zaposlenih u Njemačkoj uglavnom radi sa nekim ekranom pred sobom, jer mi se u našem radnom vremenu stalno susrećemo s računalima, tabletima, pametnim telefonima itd. Također puno je više stvari koje nas okružuju koje su nadohvat ruke, sve to zahtjeva dobar vid na udaljenosti otprilike “ispruženih ruku”.  Često i tijekom djetinjstva vid se koncentrira na blizinu. To rezultira nizom problema, počevši od glavobolje i problema s držanjem do suhih očiju. ”

Pored toga, par dobro odabranih leća za rad može olakšati život i posao mnogih ljudi, kao što primjećuje Birgit Schott, specijalist optičar i trener za optičare:
“Naočale za rad na računalu odlične su i za mnoge druge aktivnosti i za druga zanimanja, kao što su zanatlije, stomatolozi ili ljudi koji uglavnom rade ili borave u sobama. Svi nosioci imaju velike  koristi od takvih naočala jer omogućuju dobar vid na određenom blizinskom dijelu pa sve do udaljenosti od 5 metara. ”

U usporedbi s progresivnim lećama ili lećama za čitanje, leće za rad na računalu imaju brojne prednosti. Omogućuju bolje otkrivanje detalja u proširenom bliskom rasponu, što, na primjer, naočale za čitanje mogu učiniti samo u ograničenoj mjeri. Mnogi poslovi ili hobiji koji se izvode u bliskoj, srednjoj i prostornoj udaljenosti postaju područje oštrog vida. Ugodan vid, uz normalno držanje tijela, nosiocima naočala pruža udobnost i samopouzdanje u svakodnevnom životu. To ne samo da olakšava rad, već omogućuje prirodni položaj vrata i leđa. “Za mnoge hobije ili aktivnosti u kući kao što su kuhanje, pletenje, šivanje, slikanje ili igranje karata, par naočala za srednju udaljenost je idealna alternativa progresivnim lećama ili naočalama za čitanje”, dodaje Birgit Schott.

Par leća za rad na računalu je naš savjet i pogodan je za mnogo više od rada na PC-u.

Prof. Stephan Degle i Birgit Schott

(fotografija lijevo)