Miopija, hiperopija, dioptrija, prezbiopija i astigmatizam – ti pojmovi zvuče komplicirano, ali zapravo nisu. U seriji YouTube “Augenblick mal – magazin za naočale koje pokreće Rodenstock” stručnjak Tom Reiter objašnjava najvažnije specijalističke pojmove iz naočalne optike.

Miopia (kratkovidnost)

Miopija, poznatija kao kratkovidnost, je stanje očiju pri kojem se bliski predmeti mogu jasno vidjeti, ali udaljeni predmeti izgledaju zamućeno. Miopija je uzrokovana ili predugim očnim jabučicama ili lećama koja su previše zakrivljene. U oba slučaja to znači da se svjetlost koja ulazi u oko previše konvergira, a slika je fokusirana ispred, umjesto na mrežnici. Oko to ne može samo nadoknaditi, ali par naočalnih leća za daljinu može ispraviti zamagljen vid na daleko.

Hyperopia (dalekovidnost)

Kod hiperopije, poznate i kao dalekovidnost, daleki se predmeti mogu jasno vidjeti, ali bliži predmeti izgledaju zamagljeno. Hiperopija se javlja kada je očna jabučica prekratka ili je konvergentna snaga leće preslaba. Kao rezultat, slika je fokusirana iza, a ne na mrežnici. Oko je sposobno nadoknaditi ovo stanje u određenoj mjeri, posebno u ranom životu. Ako je dugovidnost osobito loša ili je praćena nuspojavama, kao što su vrtoglavica ili glavobolja, može se uspješno liječiti s odgovarajućim jednojakosnim lećama.

Dioptrija

Dioptrija je mjerna jedinica ili vrijednost refrakcijske snage optičkog sustava, npr. naočalne leće.
Naočalne leće koje ispravljaju kratkovidnost identificiraju se s “-” prije mjerenja.
Leće naočala koje ispravljaju dalekovidnost ili prezbiopiju (stanje starenja očiju) identificiraju se s “+” prije mjerenja.
Što je broj dioptrije veći, to je veći poremećaj vida i debljina naočalne leće je veća.

Astigmatizam rožnice

Astigmatizam znači da je oblik rožnice nepravilan. S visokim stupnjem astigmatizma, vid se može zamagliti na svim udaljenostima. Astigmatizam se često javlja zajedno s drugim poremećajima vida, kao što su kratkovidnost ili dalekovidnost, a može se ispraviti toričnim naočalnim lećama.

Prezbiopija (starenje oka)

Presbiopija ili starenje oka utječe na većinu ljudi kada ostare. To znači da, kad postanemo sredovječni, očna leća više nije baš tako elastična. Očima postaje sve teže usredotočiti se na bliske predmete i prelaziti između vida na blizu prema udaljenosti. Ovaj prirodni gubitak sposobnosti fokusiranja može se ispraviti pomoću naočala za čitanje ili, što je još bolje, sa progresivnim lećama.