U današnje vrijeme naočale možete naći u raznoraznim trgovinama i neobičnim mjestima. Ako vam se vidna oštrina za blizinu smanji, lijek odnosno korektivne naočale možete kupiti u trgovini, i možda vidjeti bolje nego što ste vidjeli. Zašto je onda potrebno posjetiti optičara?

Pitali smo stručnjake za leće u Rodenstocku: Pojedinci koji kupuju gotove naočale obično biraju svoje naočale za čitanje tako što će ih brzo isprobati i preskočiti pregled kod specijalista te brzo završiti sa “krivim” ili jačim receptom. Dugoročno nošenje naočala za čitanje s većim vrijednostima može uzrokovati da se oštrina vida u blizinskom području još više pogorša.

Samo optičar može izvršiti optimalno podešavanje.

Gotove naočale za čitanje imaju isti recept u obje leće i ugrađene su po nekom prosječnom razmaku zjenica i visini gledanja. Međutim, većini ljudi trebaju leće s drugačijim receptima, jer najčešće korisnici nemaju istu dioptriju na oba oka , a kamoli razmak zjenica i visinu gledanja. Samo zbog toga vrijedi posjetiti optičara jer on individualno prilagođava naočale za čitanje nositelju. Osobni recept je najbitnija i osnovna stvar u cijeloj priči o naočalama.

Otprilike 80% nosilaca naočala ima, na primjer, zakrivljenost rožnice, koja se može otkriti samo refrakcijom optiometrista, a zatim je ispraviti odgovarajućim naočalama. U drugom koraku optičar mjeri podatke centriranja, poput razmaka zjenica i visine gledanja u odnosu na odabrani okvir, to mogu biti još četiri različita parametra, koja su također vrlo bitna.

Suprotno tome, naočale za čitanje spremne za upotrebu proizvode se sa standardnim centriranjem. U većini slučajeva, uklapanje naočala odstupa od ovog standarda.
Na primjer, u slučaju većih odstupanja, to može dugoročno dovesti do pogoršanja vida ali i drugih problema kao što su glavobolja itd.

Prema Butzu, s obzirom na kvalitetu leća, kao i kvalitrtu okvira za naočale i točnosti sklapanja, specijalizirana trgovina uvijek se više preferira nad jeftinijim naočalama za čitanje, spremnim za upotrebu. Kod gotovih naočalaleće imaju nekvalitetni anti-refleksni premaz ili ga uopće nemaju, materijal, kao i završna obrada okvira naočala, su neusporedivo lošiji.

Pojedinci koji kupuju par gotovih naočala za čitanje kao rezervni par naočala ili ih koriste samo kad treba nešto vidjeti na blizinu npr. čitanje jelovnika ili cijena, također mogu biti izloženi riziku za još veće pogoršanje. Međutim, za razdoblja dužeg nošenja i ugodnog čitanja Christina Butz preporučuje naočale za čitanje napravljene od strane vašeg optičara. Korisnicima koji žele izbjeći gnjavažu stavljanja naočala za čitanje i njihovog skidanja savjetujemo da odaberu progresivne leće, koje nude beskonačno promjenjiv oštar vid na svim daljinama.

Znatiželjni?

Pronađite optičara Rodenstock partnera u vašem području i obratite mu se sa punim povjerenjem za izradu naočale za čitanje.