Svaki korisnik naočala suočava se s dva važna pitanja prilikom kupovine novog para naočala: „Koja naočala odgovaraju meni?“ I „Koju vrstu leća trebaju imati naočale?“ Dok izbor okvira naočala uglavnom ovisi o obliku lica i ukusu, primjenjuju se drugi kriteriji na leće.

Leće mogu biti izrađene od plastike ili “pravog” stakla, takozvanog mineralnog ili silikatnog stakla. Ali koje su razlike i koja vrsta je najprikladnija?

Mineralne leće :

Mineralne leće djeluju krhko, ali su i čvrste i otporne, lako se čiste, manje su podložne ogrebotinama i pogodne su za jače dioptrijske vrijednosti jer su nešto tanje od plastičnih leća ali su zato puno teže. Premda su mineralne leće zastarijele kao materijal još uvijek se koristi, uglavnom kod starije populacije koja je navikla na taj materijal. Mineralne leće su nešto tanje, nešto tvrđe ali su puno teže i lako se mogu razbiti.

Plastične leće:

Danas se plastične leće smatraju „the Art of the Art“ i nalaze se u većini naočala.

Suprotno tome, plastične leće su lagane, što jamči visoku razinu udobnosti nošenja. Stoga su danas najčešći izbor materijala za leće, idealne su za dječje i sportske naočale, jer je materijal lagan i vrlo otporan na vanjske utjecaje. Mnogo je prednosti plastičnih leća, danas je gotovo proizvodnja naočalnih leća oko 95% proizvodnje svih leća. Naravno postoje više vrsta plastičnih materijala, s obzirom na potrebu i namjenu. Jedini nedostatak plastičnih leća je što su nešto mekše od mineralnih leća pa su s toga više osjetljive na vanjske mehaničke utjecaje. Danas postoje mnogi zaštitni slojevi na plastičnim lećama koji se stalno poboljšavaju a  njihova glavna uloga je povećati zaštitu i otpornost leća na sve vanjske mehaničke, kemijske i atmosferske utjecaje. Posebni premazi na lećama, s inovativnim Rodenstock Solitaire ® Protect Plus 2, pružaju pouzdanu zaštitu i čini leće dvostruko otpornima na mehaničke utjecaje od standardnih zaštitnih slojeva.